Ook dit jaar geeft Graspop Festival 2024 weer alle ruimte aan jonge talentvolle bands. Naast de bekende poppodia als EuroSonic, de Popronde wil ook Graspop Festival zich profileren als het festival in Noord-Nederland waarvoor deze bands de mogelijkheid is om zich aan het bredere publiek te laten zien. Dit jaar zijn er op Graspop Festival 2024 optredens te bewonderen van HIQPY, Bibi and the Boys en de winnaar van de Graspop talentbattle Marieke Schenk.

HIQPY: wat als Kurt Cobain en Ariana Grande samen een Pokémon zouden krijgen? Ja, dan krijg je zo ongeveer een Hiqpy. Kijk naar frontvrouw Abir Hamam – haren strak achter de oren gekamd, blik op oneindig – en luister naar de overdonderende, shoegazey muur van gitaren die ze met haar band teweegbrengt en je waant je kortstondig op een weide met niet honderden, maar honderddúízend anderen. Het zou zo de toekomst kunnen zijn die voor het piepjonge Hiqpy in het verschiet ligt. Sterker nog, ze spelen alsof het al zover is. Met de allure van Wolf Alice en driemaal de slagkracht compenseren de Amsterdammers het feit dat er precies nul muziek van ze te streamen is met een onafwendbare, no-nonsense podiumpresentatie. Dankzij de bandnaam zijn ze al makkelijk te vinden, nog heel even en ze zijn met geen mogelijkheid te missen. Ze waren afgelopen jaar te zien op Noorderslag, waar ze zowel door 3voor12 als OOR beoordeeld werden tot een van de beste acts van het festival. De eerste twee livevideo’s hebben inmiddels het licht gezien, INFO HIQPY. Hiqpy is unaniem verkozen tot Record Store Day talent van het jaar 2024 en is ook door EKKO gekozen tot hun talenten van 2024. HIQPY met Hiqpy met Red Flag Magician

 

Bibi and the Boys:Bibi & The Boys is een 4-koppige band gevormd uit Lasse, Collin, Justin en Bibi. Alle 4 hebben de bandleden een andere muzikale achtergrond, maar toch vinden ze hun gezamenlijke grond in de band. De band omschrijft hun muziekstijl als ‘dansbare rock’. De nummers hebben groovende verses en harde refreinen en vormen daarmee dé unieke combinatie om helemaal uit je dak te gaan. Dit is ook te zien aan hoe de band op het podium staat, want die overvloed aan energie willen ze graag overbrengen aan iedereen die het horen wil. Toch brengt de band zo nu en dan het tempo omlaag voor een intieme sfeer met nummers en interludes die je weer op adem laten komen. Dit alles zorgt voor een fijne dynamiek en een super leuke avond. Plezier hebben in het muziek maken staat centraal en dat is dan ook het belangrijkste doel bij de shows. Dit weet de band ook over te brengen op het publiek. Er is hard aan de weg getimmerd de laatste tijd. De band is namelijk bezig met GRONDSLAG, een traject op initiatief van POP Groningen om jonge, maar talentvolle, acts te begeleiden naar het grotere publiek. Afgelopen tijd heeft de band veel vooruitgangen geboekt en ze staan te popelen om het aan het grote publiek te laten horen. Benieuwd geworden? Luisteren maar! Bibi and the Boys met Two Face Girl!

 

Marieke Schenk: Vanuit het niets verscheen de jonge Marieke Schenk twee jaar geleden op de bühne. Niet lang daarna stond ze in Djammen en vertelde ze datze artiest wilde worden. Inmiddels werkt de Tynaarlose hard aan haar carrière. De vorige keer in Djammen kwam naar voren dat spelen in een band als eerste stap in de richting van een professionele muziekloopbaan werd gezien. Dat doel is inmiddels behaald. De band is er inmiddels, maar die zoektocht ging niet vanzelf. Allerlei wegen heeft de Tynaarlose bewandeld om muzikanten te vinden. “Via muzikantenbanken en zo. Ik weet het eigenlijk niet meer. Via allerlei websites, via Instragram, Facebook, geen idee. Maar het is me gelukt en daar ben ik heel blij mee”, lacht ze enthousiast. Bij een muzikale carrière hoort muziek uitbrengen en ook daar zijn Schenk en haar band druk mee bezig. “In oktober gaan we opnemen”, vertelt ze. “Dan ga ik een ep’tje maken en daar heb ik veel zin in. De nummers worden dan gaandeweg als singles uitgebracht.” Marieke Schenk bij RTV Drenthe met Marieke Schenk met Een moment voor mij!

Share