In 1992 is Graspop ontstaan als festival. Vanuit de jeugdsoos Eagle in Baflo vatten een aantal gedreven bestuursleden het idee op een festival te gaan organiseren. Circa 40 vrijwilligers zetten de schouders eronder en de eerste editie was een feit. Topact waren THE BINTANGS, toentertijd al geen onbekenden in Baflo omstreken. Er kwamen circa 400 bezoekers en de drive voor de volgende edities was geboren.

In de jaren 1993 t/m 2002 groeide het festival uit tot een welbekend evenement met een hoge naam. De programmering was succesvol en verrassend. Vele bands passeerden de revue, waaronder Herman Brood, Harry Muskee, Di-rect, Osdorp Posse, de Heideroosjes enz. Ook werd jaarlijks de mogelijkheid geboden aan regionaal talent om de podia te beklimmen.

2004 was een slecht jaar voor Graspop. Er werd verlies geleden en de inmiddels uitgedunde organisatie stond voor een moeilijke keuze. Er werd toch besloten door te gaan op een kleinere manier, waarbij minder spectaculair werd geprogrammeerd, maar wel commerciëler. Langzamerhand kwam de stichting er weer bovenop want de nieuwe formule sloeg aan.

Enkele jaren werd Graspop doorgezet en het bezoekersaantal groeide en het programma werd weer uitgebreider. In 2010 werd een voorzichtige omslag gemaakt naar een uitgebreidere line up.

In 2011 gaat Graspop weer op de oude toer, maar dan in een geheel nieuw jasje. De bands MOOI WARK, THE WILD ROMANCE en VANGRAIL stonden op het hoofdpodium. Daarbij was er een Dance Stage toegevoegd in eigen stijl. Met de verhuizing naar het Festivalterrein op de ijsbaan van Rasquert is de weg naar boven weer verder ingeslagen. Met de succesvolle editie van 2014, met weergaloze optredens van o.a. Mooi Wark, Nielson en Jannes en een bezoekersrecord van 1800 liefhebbers. Een jaar later is het weer het geval met een vergelijkbaar bezoekersaantal en gave optredens van o.a. Ronnie Ruysdael, The Kik en van Dik Hout.